SRDF | eng Svet za radiodifuzijo
Stegne 7, 1000 Ljubljana, Slovenija | T 041 719 558, uradne ure: pon-čet, 10.00-12.00 (izven uradnih ur kontaktirajte na e-mail SRDF), F 01 511 11 01, E srdf.box@akos-rs.si
KONTAKT | KAZALO
 
 
 
O SVETU           PREDPISI           TV IN RADIO PROGRAMI           PRITOŽBE           AKTIVNOSTI           POVEZAVE          
 
Aktivnosti / Označevanje programskih vsebin, ki niso primerne za otroke in mladoletnike in Dogovor glede predvajanja televizijskih vsebin, ki niso primerne za otroke in mladostnike
 
 
 

Označevanje programskih vsebin, ki niso primerne za otroke in mladoletnike in Dogovor glede predvajanja televizijskih vsebin, ki niso primerne za otroke in mladostnike

Ljubljana, 02.07.2003

Označevanje programskih vsebin, ki vsebujejo prizore nasilja in erotike, je v evropskih državah, pa tudi drugje po svetu (ZDA, Kanada) ustaljena televizijska praksa.

 Zahtevo po uvedbi označevanja za slovenske televizijske gledalce je normiral Zakon o medijih v 84. členu, ki govori o zaščiti otrok in mladoletnikov. Svet za radiodifuzijo je sledeč zakonskim določilom v sodelovanju z izdajatelji televizijskih programov izoblikoval smernice za označevanje programskih vsebin na naših TV zaslonih. Rezultat tega sodelovanja je Dogovor glede predvajanja televizijskih vsebin, ki niso primerne za otroke in mladoletnike, ki se nanaša tako na vsebinske opredelitve (kaj označevati) kot tudi na izbor znakov za označevanje programskih vsebin (kako označevati).

 Simbola za označevanje, ki sta bila izbrana po ideji prometnih znakov, usmerjata starše k odgovornemu opredeljevanju glede programskih vsebin za otroke. Trikotnik in krog bodo na TV zaslone pospremili kratki animirani filmi, v katerih simpatični družinski liki na enostaven način predstavljajo pomen znakov, razumljiv tako staršem kot tudi otrokom.

 Projekt označevanja programskih vsebin za zaščito otrok in mladoletnikov je primer uspešnega sodelovanja med izdajatelji televizijskih programov in Svetom za radiodifuzijo. Z označevanjem programskih vsebin bodo začeli na petih televizijskih programih (Kanal A, POP TV, TV Pika, TV Slovenija in TV3) v kratkem pa pričakujemo, da bo označevanje programskih vsebin praksa vseh slovenskih televizijskih programov.

 Dogovor je uspešen primer ureditve določenega medijskega področja, ki izrecno spodbuja profesionalno odgovornost in samoregulacijo izdajateljev televizijskih programov. Gre za dogovor, ki implementira pomembno zakonsko določitev. Praksa označevanja programskih vsebin bo tudi starše postavila v vlogo aktivnih, ki bodo lahko samostojno in odgovorno odločali o izpostavljanju otrok določenim programskim vsebinam. Samoregulacija postavlja v partnerski odnos ponudnike programskih vsebin in njihove odjemalce.

  

Dr. Sandra Bašić-Hrvatin
Predsednica SRDF


 
 
 
     © 2008 SRDF    |   Kontakt    |   Pravno obvestilo    |   Avtorji